Historiek

Tosàngana werd opgericht door Joris Smet in 1983. Zijn eerste koorleden waren (oud-)studenten uit de muziekacademie van Mortsel. De naam ‘Tosàngana’ is afkomstig uit het Lingala en betekent: ‘Laat ons samen zingen’.

Het koor werd voor het eerst gedirigeerd door Hans Primusz in 2004, aanvankelijk samen met Joris Smet. Hans Primusz dirigeerde het koor 10 jaar lang.

Hans studeerde aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen. Daarnaast volgde hij workshops bij Wim Henderickx, Eric Sleighem, Alberto Ter Doest en Bram Vermeulen.
Hans Primusz staat bekend om zijn ‘pop-up koren’ die hij ter gelegenheid van bepaalde projecten samenbrengt. Hij schrijft de koorarrangementen en dirigeert de koren vakkundig en met grote begeestering. Vanuit Zaterdagzondag neemt hij ook tal van andere uitdagingen aan.

Sinds 2012 werkte Hans Primusz samen met Hannelore Primusz als stemcoach. Hannelore Primusz studeerde in 2010 af als zangeres/actrice aan de muziektheateracademie van het Rotterdamse Conservatorium Codarts. Naast performen, geeft ze ook les en workshops. Hannelore is Certified Master Teacher in Estill Voice Training.

Mieke Van Berendoncks nam op 9 oktober 2014 de artistieke leiding van Tosàngana over als dirigente. (zie verder: Artistieke leiding)